Borderline másKÉP(p)

Borderline-nal az élet

Megéri élni? Megéri írni? Megéri írva túlélni?

2024. március 03. 00:11 - tündér86

Ezer fel-le futkosó gondolat életről, halálról, írásról. Kedvről, motivációkról és a passzív mégis szétszaggató csendről.

20 éve, illetve még 3 év , illetve 2 év és pár hónap múlva lesz 20 éve. Szenvedéllyé vált mégis, a kedv, a motiváció, sikerek, kudarcok, figyelem , törődés és az erőteljes figyelemhiány és motiválatlanság, a világ körülötted mindig is befolyásolt. Egy valami örök maradt : az írott szó, a könyv és az írás. Mégis mindig is szerettél volna kitörni, valahogy többet adni, megmutatni magad, mi rejlik benned, valahol és ez a valahol lassan agyad kreatív és hátsó felében már nem motoszkál. Már csak csinálod, csinálod magadnak. Mert éreztet, mert segít, mert teret enged kifejezni, úgy enged, ahogy a nagyvilág sose fog. Hiába szólalsz meg, osztanál meg, nem figyelnek rád, megakasztanak, félrelöknek. Te nem tartozol ide. Csak mondod mondod, mert megosztanál, mert lenne mondanivalód, a másik nem is hallja, fogja magát és elmegy. Fáj, fáj, hogy ott hagy a fejedben zúgó, pörgő kimondatlan gondolatokkal. A kimondatlan pedig rengeteg feszültséget szül és mire mondhatod, már nem moderálod magad. Röpködnek a bassza meg-ek, a basszátok meg-ek, a kurva anyád. Hosszú, túl hosszú évekig fojtottad magadba a világ impulzusait. Emlékeidben számodra fontos emberek, nagyrészt pszichológusok szavai, tanácsai, mondatai mélyen ott lebegnek és ha kell, felszínre jönnek. Miért nem szabad káromkodni? Miért is? Mert anyukának, apukának nem tetszik? És az kit érdekel? Aztán elkezdtél átkozódva és durván káromkodva párnákat vagdosni majd ordítva belezokogni a párnába. Túl sokat voltál csendben. Túl sokat.

Ez a csend pedig megkattantott. Halálközeli éjszakákon elkezdett blogokat szerkesztettél, magadra formáltad és más formát nyertek versek, mesék, novellaszerű történetek, vagy csupán a begépelt belső világ, még mindig csendes de belül ordító. Szavakba forgatott csended állandóan ordító lelket takar. Ordít a fájdalomtól, a szégyentől, a megalázottságtól, ordít, ordít, mert túl sokat volt csendben.

Ez a csend, melyben mindig ott létezett az elrejtett fájdalom mögött a halálvágy, a játszadozások a füredi vasúton a sínek mentén. Sőt, egyenesen a síneken, fotók a sínek végtelenségéről, a pszichológus hajtépése. Igen, szereted a veszélyt. Kell az adrenalin. Direkt lelépni a járdáról, mikor látod, hogy száguld, magadban duruzsolod: baszd meg, üss el! és egy részed tényleg erre vágyik. Erős az érzés. Az érzés, hogy valami igazán komolynak kell történnie, hogy végre figyeljenek rád, hogy törődjenek veled és ne legyintsenek személyiségzavarra és hangulatzavarokra - mert ő csendes, mert magasan funkcionáló, mert tőle elvárt, hogy mindent kibírjon. A FASZT! Hetek óta bírod a nonverbális bántásokat: egy hangszín, tónus, egy zsigereidben öldöklő nézés - épp mint amik között éltél az anyád mellett, pont ugyanazt dobja az élet és csak tűröd és tűröd és minden nap azért harcolsz, hogy egy nap, legalább egy nap talán emberként bánnak majd veled. People-pleasing, küzdesz és mindent csinálsz, ha kell újracsinálsz de minden egyes másnap az vár, hogy nem jó. Mégis mikor lesz jó? Nem látszik rajtad mi zajlik belül, így mindent is elvárnak, időnként picit összeomlasz de mész tovább. Minden hajnalban elalszol és minden reggel felkelsz miközben arra vágysz, bár ne kelljen többé felkelni. Az egyetlen egy dolog, ami megy és az életed mozgatja, az az írás. A szó már nagyon régen halott és a mai napig is halott. Várod, mikor lesz tered. A pszichológusnál is némán ülsz percekig, aztán szemkontaktus és idegesen felnevetsz, pedig nem volt könnyű heted -- aztán végre beszélhetsz és úgy pörgeted a szavakat és a gondolatokat, rohan előre minden és közbevágsz mert pörög benned és nem bírod kivárni a reakciókat, a másikat..... épp ugyanazt csinálod vele terápián, amit a világ csinál veled. Közbevág, megakaszt és ja, hát bocs, mondd, és újra elkezded de a másik már nem figyel. Épp ugyanaz a reakció pörög benned, amit az anyáddal is űztél. Jaaa, hát akkor nem mondom. Volt ám ideg meg verbális meg nonverbális fasztudja minden : legszélsőségesebb esetben : addig innen ki nem mész, amíg nem mondod. Hevederzár feltép, a körme a húsodban, remegve ordítod : NEM.  NEM MONDOM. PONT. ZÁRÓJEL: DÖGÖLJ MEG!

A világ nem motivál, csupán arra sarkall, hogy ne élj tovább, hogy nem éri meg írni, hogy hagyj itt mindent. Irogass ezen túl a halálnak és a hollóknak, talán azok majd figyelnek rád, azoknak számítasz. Ez a világ kiöli belőled az életet,  a motivációt, nem biztat és nincs melletted, ez a világ végtelenül magányosan és egyedül hagy. Megéri ezt még csinálni? Megéri még írni egy amúgy teljesen élettelen - és élhetetlen világban ? - mindkét szó értelmében. Megéri rajongani? Megéri a szenvedély? Megéri, ha a személyes kapcsolataid romokban? Tiltások, törlések és tagadások között élsz, válaszok és reakciók nélkül. Vársz bármit még ettől a világtól? Egy munkahelyi email a sarokba vág sírva, egy - baráti - ismerősi email, közli, hogy kevés hozzád, meg nem tudja, hogy ez nálad, hogy működik, amúgy meg rohadt önző vagy mert csak te és te és te vagy a fontos. Talán így hangzik és már megint azért mert túl sokáig hallgattál, csendben és szorongva és már írni és választ várni is szorongató. Szóval, nem írsz. A blog - a blog adja az üres lap - szindrómát, a fehér tér csak a tiéd, szavakat és gondolatokat, érzéseket vár és szítja benned a létezést. Ha csak ennyiért is élsz, egy kurva blog miatt - kezd felfutni a blogja? - kérdezte egyszer terápián - hahaha, csupán mert megosztom a social media felületen - de, áh, felfutni? Faszt. Sose fog. Egyszerűen - mióta kiölték belőled a vágyat - se újságírás - az írásból, meg halálközli depressziós versekből - amik amúgy anyád szerint senkit se érdekelnek - nem fogsz megélni. Ellopják a vágyaid, az érzéseid, a ki nem mondott szavaid, ellopják a még utolsó apró pislákoló kis lángokat is belőled. Több mindent feladsz és elhagysz mint amit újat kezdenél. Mert egy bölcsész, a bölcsész szarokkal - ha már a tanítás csődbe ment - egy bölcsész nem él meg. Fasz ki az életből, az emberekből és inkább halj meg, minthogy itt maradj ebben a sötét, ködös, érzéstelen, sivár és nyárinapszárította világban. Megéri ezt még csinálni? - kérdezed magadtól oly sokszor és ismét nekiállsz újra és újra.....ahogy a csendes, magasan funkcionáló borderline napról napra feláll a könnyei és a belső fájdalmai és szenvedései közül. Tudva, hogy az ítélet és a stigma erős és ami nem látszik, az nincs is ------ csak ő tudja, hogy van, ő és a terápia, ahol könnyekben tör ki belőle minden, ami fáj és könnyek között fuldokolva mondja, hogy hát bassza meg, hogy nekünk mindent is bírni kell, tűrni, egyetlen könnycsepp , dühroham és megingás nélkül. Miközben egy nap kb hatszázezer hangulathullámot és meg nem hallgatottságot, elutasítottságot, elhagyatottságot, dühöt, testbeszédet, utálatot, szeretettelenséget, paranoiát, magányt, önmagadról és a világról való lekapcsolódást rejt magában .....

mert nem bízol senkiben, és ha tegezni lehetne is magázod és rettegsz, jó vagy e úgy ahogy vagy, vagy mit fedeznek fel rajtad, amit igyekszel elmaszkolni és elrejteni....bujdosol, mert bujdosásra kárhoztat a világ.

Így is megéri? 

  1. eq2.jpg

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hatarvonalon.blog.hu/api/trackback/id/tr2318344395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2024.03.04. 19:05:28

Hm, szomorú és indulatos írás! A mondanivaló mélyen elrejtve, ki-ki saját énje kutatólámpása szerint keresheti meg - ha van egyáltalán ! De hiányérzetünk van: értjük hogy egyre több a deprimált társunk, így negyven felé főleg - viszont az okok hiányoznak. És kellő diagnózis nélkül nincs terápia.
Talán egy folytatásban kapunk válaszokat is. Előre köszönet !

tündér86 2024.03.04. 19:23:19

@Motorogre:
Diagnózis van, több hónapom ráment így stabilan van - stabilan az instabilitás több mint 3 éve és mivel diagnózis van (borderline/ (elkerülő) és minden ami mögötte) , van terápia is. Az nem tudom, honnan ment át, hogy egyre több a deprimált. Mióta van diagnózis, azóta írom.
Azt pedig vállalom, hogy szomorú és indulatos....milyen legyen? Nem játszok. Elég arra a külvilág. Igen, indulatos. Az rossz? Szerintem nem. Igen, sok az indulat.
Amúgy számunkra nem csak a hangulat hanem az énkép / önkép is instabil, a korunk teljesen mindegy. Természetesen vannak okok és vannak következmények, a személyiségzavar már egy következmény.
Én is köszönöm! Folytatom majd.

tündér86 2024.03.04. 21:12:42

Szia ismét. Nos. Nem lehet kinőni. Ez téves így. Akkor se lehet kinőni ha X ideig tünetmentes. Fiatal. Hány éves? Hivatalosan, persze rá lehet jönni előbb is de hivatalosan 18 év előtt nincs diagnózis. Én pedig másik véglet szerint 30 felett voltam már...én nem fiatalon kezdtem magam vagdosni. Persze igy is ritka hogy 30 felett. Majd elmúlik 40 éves korra ? Egy vicc. Tudom miből, milyen családi káoszokbol - súlyos dolgok- nem részletezem miből lesz a borderline és nincs rá varazspalca ? hosszú idő volt évek míg igazán kaptam hiteles segítséget, én mentem utána..hosszú idő míg idáig is eljutottam hogy tudom mi a helyzet és azt is tudom miből lett. Talán akinek pl 20 on évesen kiderül az esélyesebb de nem hiszem hogy kinövi...és távolról látni egész más mint közelről, egész közelről akár mást akár magadban, élni vele.

Motorogre 2024.03.04. 21:17:48

@tündér86: Köszönöm a választ, a legjobbakat kívánom ismeretlenül is! Igen, ha segít hogy kiírod magadból - akkor rajta, csak így tovább! Jobbulást!
Nem vagyok szakértő, távolról láttam borderline-os fiatalt, azóta rendbe jött. Úgy tudom 30 éves korra kinövik. Nem tudok tanácsot adni, úgy látom ismered az okokat és van terápia, ez biztató.

Nagyon elítélem az áltudományokat, kinevetem a laposföld-hívőket meg chemtrailosokat stb. De mégis arra gondolok, hogy a mostani fiatalok sokkal több vegyszert ettek meg (zöldség, gyümölcs) és erős sugárözönben nőttek fel (mobil-hálózatok), mint a pl. a boomerek. Vajon ez lehet-e ok? Erre nézve nincs hiteles (lektorált) publikáció sehol.
Azt tapasztalatból mondhatom, hogy a akciófilmek jelszava hamis: "Ami nem öl meg, az megedz." Az emberi psziché kis terhelésre is adaptálódik (pl. szocializációs tanulás), de nagyra összeomlik, és soha nem lesz már a "régi". Hogy miért van széles közönsége pl. a horrornak - nem is értem. A legjobbakat !

tündér86 2024.03.04. 21:32:04

@Motorogre: ..... Még csak annyit. Olvass utána inkább . Semmi köze, közel távolról sincs semmi köze a vegyszeres gyümölcs zöldséghez vagy a sugárzáshoz és a mobil hálózatokhoz. A generációkhoz kb az a hozzászólás akinél megállapítják a borderline t, ott nagy valószínűséggel egyik szülő is az vagy az vagy valami másik de előfordul a családban. Sőt. Még tovább megyek, persze régen más világ volt , de anya anyukája is nagyon gyanús... Generációkra nyúlhat vissza csak ők örömmel tagadják ? csupán én nézek ezzel és a miért ekkel szembe. Persze ha nem beszélünk róla, tuti nincs. De van ?

Motorogre 2024.03.05. 14:14:46

Igen, biztos a genetikus örökség is szerepet játszik. Talán régen is volt, de nem volt ilyen szép neve, hanem betudták mint "hiszti" vagy "dühöngés" (a férfiaknál). És az öregek ha el is mesélték, nem használták a mai terminológiát - így meg se hallottuk amit mondanak.
Hogy a sok vegyszer és elektromágneses sugárzás hat-e vagy sem? Szerintem még nem tudjuk, nem történtek alapos vizsgálatok (összehasonlító csoportok, minden egyéb körülmény eltérésének kizárásával - lehetetlen ma már).

tündér86 2024.03.05. 14:18:25

...és a generációsan működő minden úton módon jelen lévő bántalmazás...és még sok minden. én ezzel lezárom. a férfiaknál nem tudom...nagyrészt nőknél fordul elő a borderline, és generációsan se biztos hogy ez..bármi B csoportos dramatikus lehet, akár nárcisztikus... a dühöngés vagy hiszti nem tudom neked honnan jött... mondom, olvass utána..a nárcisztikus meg gyakori férfiaknál, de nőknél is..pasiknál a borderline ritka...de lehet....és az öregek nem mesélnek mert fogalmuk nincs, már az 50 60 as szüleim korosztályának se... el is tagadják. örömmel.

tündér86 2024.03.05. 14:22:49

@Motorogre:
a vegyszereknek és a sugárzásoknak pedig a személyiségzavarokhoz éppcsak 0 köze van.... tessék utána olvasni :) és nem engem idegesíteni az elméletekkel :)
süti beállítások módosítása